OBESITAT I SOBREPÈS: REFLEXIONS DE PES

Eva Camarena

Després de les vacances, dels excesos i desequilibris en el menjar tan generalitzats, tots tenim bons propòsits per reestablir rutines més saludables. Potser un dels més habituals sigui: “faré dieta”.

És evident que seguir una dieta equilibrada és molt important per tenir una bona salut, però tots coneixem persones que segueixen una dieta molt saludable i, en canvi, pateixen sobrepès. I dic “pateixen” perquè moltes persones viuen el sobrepès com una creu i necessiten “paciència” per carregar-la.

“Fer dieta” no és gens fàcil, i menys per als reincidents, aquells que han intentat infinitat de dietes diferents per aconseguir perdre pes: la dieta de la carxofa, la de la llimona, la de la pinya…; baixa en proteïnes, baixa en hidrats de carboni… Per això, des d’aquí, m’agradaria oferir una altra perspectiva per abordar aquest tema.

Abans de començar una dieta, estaria ben plantejar-se quin és l’origen del nostre sobrepès. D’entrada, és evident que si mengem massa, podem començar per reduir la nostra ingesta. Però si no és així, haurem de buscar l’origen del nostre sobrepès en les nostres emocions i creences.

Aquí us deixo algunes reflexions sobre possibles causes del sobrepès:

“Carregues més pes del que pots suportar? Portes càrregues familiars o càrregues laborals?”

“Per a què necessites més volum? Per ser vist? Perquè et tinguin en compte? Per semblar més fort? Per no sentir-te inferior als altres? Et desvaloritzes?”

“Necessites tenir reserves perquè la teva sensació és de carència? Emmagatzemes per por que et falti?”

“Et sents abandonat i per això et protegeixes a tu mateix/a posant al teu cos més quilos (greixos o líquids)?”

Solament són algunes preguntes de mostra. Et ressonen?
 

Més articles…

PROFESSIONS REPARADORES

PROFESSIONS REPARADORES

Què s'amaga darrere de la nostra professió? Moltes vegades, a través de les professions, sense adonar-nos-en, estem reparant un programa heretat dels nostres ancestres.En quantes famílies es dóna la tradició d'advocats, metges, mestres...? L'avi, el pare, el fill, amb...

read more
EMOCIONS CONEGUDES, LA CLAU DEL CANVI

EMOCIONS CONEGUDES, LA CLAU DEL CANVI

Som éssers únics, cadascun de nosaltres. Irrepetibles. Cossos d'informació, amb les nostres percepcions. I solament nosaltres estem capacitats per saber què ens passa. Podem compartir les nostres vivències i emocions, però ningú serà capaç d'experimentar el que...

read more
AL·LÈRGIES RESPIRATÒRIES

AL·LÈRGIES RESPIRATÒRIES

La primavera és una de les estacions més esperades per a molts; els dies són més lluminosos, la naturalesa està en la seva màxima esplendor, tot floreix... Però és ara a la primavera quan comença un calvari per a uns altres: les al·lèrgies. Una al·lèrgia és una...

read more