CARACTERÍSTIQUES DE L’INCONSCIENT

Eva Camarena


Tenint en compte que un 95% dels nostres actes són inconscients,
en tota primera consulta, abans de començar a tractar un símptoma o un conflicte amb l’estudi del Projecte Sentit i del Transgeneracional, és interessant entendre com funciona el nostre inconscient i saber que l’inconscient només vol protegir-nos per garantir la nostra supervivència.

L’ALTRE NO EXISTEIX

Per a l’inconscient l’altre no existeix, tot sóc jo. L’altre és aquí per mostrar-me la meva ombra.
A la meva vida apareixen persones que em mostren aquelles parts de mi en conflicte. Em donen l’oportunitat de veure reflectides, com en un mirall, les meves ferides obertes. Projectem en els altres les nostres necessitats. Això ens permet entendre els conflictes per identificació i per projecció. Però no serveix de res parlar dels altres com a font dels nostres conflictes (pràctica molt estesa), buscant culpables, sinó com a reflex de nosaltres mateixos.  
Aquí va un exemple:
Imagina que m’incomoda l’actitud d’un conegut perquè sempre vol tenir la raó i el considero prepotent. No serveix de res que el critiqui per aquest motiu, ni que intenti canviar-lo, perquè potser ell ja se sent bé actuant així, potser la seva manera de fer no li és conflictiva. En aquest cas, el que he de revisar és què suscita en mi aquesta actitud. Per què em molesta que vulgui tenir raó? Què hi ha de prepotència en les meves accions? Potser cerco reconeixement?… Aquestes reflexions em portaran a l’origen del meu conflicte i així tinc la possibilitat de poder transformar la informació que té el meu inconscient. En el moment que jo incorpori aquesta nova informació, aquesta actitud prepotent ja no afectarà més el meu estat d’ànim o senzillament aquest conegut desapareixerà de la meva vida perquè ja m’haurà mostrat la part de la meva ombra que havia de veure la llum.

EL TEMPS NO EXISTEIX
Per a l’inconscient tot succeeix en present. La nostra part conscient percep la temporalitat (present, passat, futur; dia, nit…); però per a l’inconscient tot passa en aquest mateix moment. Gràcies a aquesta atemporalitat de l’inconscient, en tot moment podem accedir a qualsevol experiència enregistrada en el nostre inconscient per transformar-la, sigui a través d’actes de consciència espontanis o mitjançant relaxacions molt profundes. 
LA IL·LUSIÓ NO EXISTEIX. TOT ÉS REAL 
L’inconscient no distingeix entre el que passa en realitat i el que creu o imagina que passa. Real, imaginari i simbòlic per a l’inconscient és el mateix. 
Un exemple clar el tenim quan mirem una pel·lícula i plorem; no és real, però la vivim com si ho fos. 
Què passa si IMAGINES que tens un tros de llimona a la boca?
ÉS INNOCENT
L’inconscient és innocent perquè no jutja. El seu objectiu és sobreviure. És la nostra ment, la nostra cultura, les nostres creences… són les que decideixen si una cosa està bé o malament; mai el nostre inconscient. Veiem que el que està bé per a una cultura está malament per a una altra. El bé i el mal depenen de les nostres creences, dels nostres programes. Som nosaltres els qui hem de decidir si volem canviar aquestes creences, per tal de poder viure la vida que volem sense limitacions.

Més articles…

PROFESSIONS REPARADORES

PROFESSIONS REPARADORES

Què s'amaga darrere de la nostra professió? Moltes vegades, a través de les professions, sense adonar-nos-en, estem reparant un programa heretat dels nostres ancestres.En quantes famílies es dóna la tradició d'advocats, metges, mestres...? L'avi, el pare, el fill, amb...

read more
EMOCIONS CONEGUDES, LA CLAU DEL CANVI

EMOCIONS CONEGUDES, LA CLAU DEL CANVI

Som éssers únics, cadascun de nosaltres. Irrepetibles. Cossos d'informació, amb les nostres percepcions. I solament nosaltres estem capacitats per saber què ens passa. Podem compartir les nostres vivències i emocions, però ningú serà capaç d'experimentar el que...

read more
OBESITAT I SOBREPÈS: REFLEXIONS DE PES

OBESITAT I SOBREPÈS: REFLEXIONS DE PES

Després de les vacances, dels excesos i desequilibris en el menjar tan generalitzats, tots tenim bons propòsits per reestablir rutines més saludables. Potser un dels més habituals sigui: "faré dieta". És evident que seguir una dieta equilibrada és molt important per...

read more