Seleccionar página

AL·LÈRGIES RESPIRATÒRIES

por | REFLEXIONS

La primavera és una de les estacions més esperades per a molts; els dies són més lluminosos, la naturalesa està en la seva màxima esplendor, tot floreix… Però és ara a la primavera quan comença un calvari per a uns altres: les al·lèrgies.

Una al·lèrgia és una resposta exagerada del nostre sistema immunitari a certes substàncies de l’entorn, normalment inofensives per a d’altres persones.

El sistema immunològic rep com una amenaça el primer contacte amb l’al·lergogen (substància que provoca la reacció al·lèrgica) i s’encarrega de produir anticossos (IgE). Aquests anticossos s’agrupen per respondre defensivament davant futures exposicions a l’al·lergogen. En aquesta primera fase del contacte no hi ha símptomes. A partir de la segona exposició, l’al·lergogen desencadena l’acció dels anticossos IgE i s’alliberen substàncies químiques (histamina) que el cos pot manifestar amb símptomes diversos: picor de nas i rinitis, congestió nasal, mucositat, esternuts, llagrimeig i coïssor als ulls, picor al paladar, gola i oïdes, tos, dificultat per respirar… Si aquests símptomes es mantenen durant dies, es tradueixen en cansament, cefalees, insomni… i impedeixen que les persones que els sofreixen puguin desenvolupar-se normalment en la seva vida.

Entenem els símptomes com les respostes/oportunitats que el nostre inconscient ens dóna davant d’un conflicte. Quan emmalaltim, el nostre cos ens demana descans, una pausa per poder reflexionar, prendre consciència del conflicte que estem vivint. No ens serveix pensar que la malaltia és alguna cosa externa i que no té res a veure amb nosaltres. Comprenem que darrere d’aquest símptoma/malaltia hi ha una informació que l’inconscient ens vol transmetre. 

En el cas de les al·lèrgies, la informació hem de buscar-la en el primer contacte amb l’al·lergogen, on es produeix tal impacte emocional, que l’inconscient, per protegir-nos, s’encarrega d’enregistrar tot el que envolta aquesta situació d’impacte, i per a això usa tots els sentits. De tal manera que, quan aquest al·lergogen es presenta davant nosaltres de nou, s’activa una resposta perquè siguem conscients que aquesta substància és l’element que ens connecta amb l’emoció oculta que no ens permetem expressar en la situació inicial.

Generalment les al·lèrgies respiratòries que apareixen a la primavera s’associen a la pol·linització. El pol·len simbolitza els amors i també la reproducció. Per aquesta raó, comprovem que moltes d’aquestes al·lèrgies estan relacionades amb històries de separacions amoroses, desacords afectius…

Per tractar una al·lèrgia, la solució no és apartar-nos de l’al·lergogen, sinó trencar l’associació que el nostre inconscient fa entre emoció oculta i al·lergogen. L’al·lergogen solament és l’àncora per arribar fins a la situació conflictiva no resolta.

Articles similars

PROFESSIONS REPARADORES

PROFESSIONS REPARADORES

Què s'amaga darrere de la nostra professió? Moltes vegades, a través de les professions, sense adonar-nos-en, estem reparant un programa heretat dels nostres ancestres.En quantes famílies es dóna la tradició d'advocats, metges, mestres...? L'avi, el pare, el fill, amb...

EMOCIONS CONEGUDES, LA CLAU DEL CANVI

EMOCIONS CONEGUDES, LA CLAU DEL CANVI

Som éssers únics, cadascun de nosaltres. Irrepetibles. Cossos d'informació, amb les nostres percepcions. I solament nosaltres estem capacitats per saber què ens passa. Podem compartir les nostres vivències i emocions, però ningú serà capaç d'experimentar el que...

OBESITAT I SOBREPÈS: REFLEXIONS DE PES

OBESITAT I SOBREPÈS: REFLEXIONS DE PES

Després de les vacances, dels excesos i desequilibris en el menjar tan generalitzats, tots tenim bons propòsits per reestablir rutines més saludables. Potser un dels més habituals sigui: "faré dieta". És evident que seguir una dieta equilibrada és molt important per...